/ O NAS / KUCHNIA

KUCHNIA

To tu powstają pyszne, domowe i zdrowe posiłki dla dzieci i Zespołu Zielonego Przedszkola.

Zawsze świeże, gorące i cieszące się dobrymi recenzjami kulinarnymi wśród dzieci i Rodziców.

Wszystkie Przedszkolaki, oprócz trzech posiłków dziennie: śniadania, dwudaniowego obiadu i podwieczorka sięgają po sezonowe owoce i warzywa w ramach drugiego śniadania. Śniadania serwujemy w formie bufetu szwedzkiego pozostawiając dzieciom możliwość wyboru potraw. Realizujemy diety z wykluczeniem mięsa, nabiału i jaj.

Macie chęć na zupę cytrynową, wrap z warzywami a może tradycyjnego devolay’a? Ciasteczka owsiane własnego wypieku na deser? Zapraszamy do Zielonego Przedszkola!

Miesięcznie potrafimy zjeść

1
kg ogórków
1
kg pomidorów
1
kg marchewki
1
kg jabłek
1
kg ziemniaków
1
sztuk bananów
1
kg ogórków
1
kg pomidorów
1
kg marchewki
1
kg jabłek
1
kg ziemniaków
1
sztuk bananów

ZOBACZ KTO ZA TYM STOI

W Zielonym Przedszkolu Szefami Kuchni są dwie kobiety:
Pani Anna i Pani Ludmyla.

Obie z doskonałym wyczuciem smaku i wieloletnim doświadczeniem w zawodzie kucharza.

To dzięki Nim rodzice często witają Zielone Przedszkole zwrotami wykrzyknikowymi:

„ Och… ach… ale zapach… cóż za pyszności Panie tam w kuchni szykują..?

Przedszkolaki zaś przyznały Naszym Szefom Kuchni 2 gwiazdki:
– jedną dla Pani Ani;
– drugą dla Pani Ludmyly.

Oznaczenie odczytać należy jak w przewodnikach MICHELIN:
** a zatem WARTO ODWIEDZIĆ to miejsce i skosztować naszej kuchni.

SPRAWDŹ PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS

PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE:

Płatki owsiane na mleku
Pieczywo pszenne i ze słonecznikiem, wędlina, twarożek ze szczypiorkiem, jajecznica,
wybór warzyw: pomidor, ogórek, rzodkiewka, papryka, kakao

OBIAD:

Zupa: ogórkowa
Makaron z sosem carbonara, warzywa gotowane na parze, naturalny sok jabłkowy

PODWIECZOREK:

Kanapki z pasztetem drobiowym i żółtym serem, herbata żurawinowa

WTOREK

ŚNIADANIE:

Kasza jaglana na mleku
Pieczywo pszenne i z siemieniem lnianym, wędlina, ser żółty, wrap z kurczakiem i warzywami,
wybór warzyw: pomidor, ogórek, rzodkiewka, papryka; herbata malinowa

OBIAD:

Zupa: rosół z makaronem
Indyk pieczony w sosie śmietanowo-ogórkowym, ryż, surówka z marchewki, naturalny sok jabłkowy

PODWIECZOREK:

Bułka drożdżowa z jagodami wg przedszkolnej receptury, domowa lemoniada

ŚRODA

ŚNIADANIE:

Jogurt naturalny z owocami
Pieczywo pszenne i razowe, wędlina, jajko na twardo, galaretka drobiowa
warzywa: pomidor, ogórek, rzodkiewka, papryka; kawa zbożowa,

OBIAD:

Zupa: cytrynowa z ryżem
Pierogi z mięsem, zasmażana czerwona kapusta, naturalny sok jabłkowy

PODWIECZOREK:

Marchewka zapiekana w cieście francuskim, dip czosnkowy, herbata żurawinowa

CZWARTEK

ŚNIADANIE:

Płatki kukurydziane z mlekiem
Pieczywo pszenne i ze słonecznikiem, wędlina, placuszki serowe,
warzywa: pomidor, ogórek, rzodkiewka, papryka; herbata malinowo -żurawinowa

OBIAD:

Zupa: jarzynowa
Devolay, ziemniaki puree, mizeria, naturalny tłoczony sok jabłkowy

PODWIECZOREK:

Gofry własnego wypieku z konfiturą malinową, domowa lemoniada

PIĄTEK

ŚNIADANIE:

Kasza manna na mleku
Pieczywo pszenne i z siemieniem lnianym, wędlina, ser żółty, pasta rybno-jajeczna
warzywa: pomidor, ogórek, rzodkiewka, papryka; kakao

OBIAD:

Zupa: pomidorowa z kluseczkami własnego wyrobu
Filet z miruny, młode ziemniaki, zasmażana młoda kapusta, naturalny tłoczony sok jabłkowy

PODWIECZOREK:

Makaron z truskawkami, domowa lemoniada

CIASTECZKA OWSIANE

przepis ze skarbczyka kulinarnego Zielonego Przedszkola

Składniki

1,5 szklanki płatków owsianych
½ kostki masła
4 łyżki cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki

Przygotowanie

Suche składniki mieszamy w misce, wbijamy 2 jajka i wlewamy rozpuszczone, letnie masło – mieszamy dokładnie. Wyrobioną masę wstawiamy do lodówki na ok. 1h. Ze schłodzonej masy wyrabiamy kuleczki, spłaszczamy je i oto mamy około 20 sztuk ciasteczek. Pieczemy w temp. 180-200•C, do zarumienienia, ok. 15 minut.

Ta strona używa plików cookie, aby zapewnić Ci najbardziej odpowiednie wrażenia dzięki zapamiętaniu Twoich preferencji. Zapoznaj się z Polityką prywatności oraz Polityką cookies. Klikając „Akceptuję”, wyrażasz zgodę na użycie plików cookie.