KUCHNIA
To tu powstają pyszne, domowe i zdrowe posiłki dla dzieci i Zespołu Zielonego Przedszkola.
Zawsze świeże, gorące i cieszące się dobrymi recenzjami kulinarnymi wśród dzieci i Rodziców.
Wszystkie Przedszkolaki, oprócz trzech posiłków dziennie: śniadania, dwudaniowego obiadu i podwieczorka sięgają po sezonowe owoce i warzywa w ramach drugiego śniadania. Śniadania serwujemy w formie bufetu szwedzkiego pozostawiając dzieciom możliwość wyboru potraw. Realizujemy diety z wykluczeniem mięsa, nabiału i jaj.
Macie chęć na zupę cytrynową, wrap z warzywami a może tradycyjnego devolay’a? Ciasteczka owsiane własnego wypieku na deser? Zapraszamy do Zielonego Przedszkola!
Miesięcznie potrafimy zjeść
ZOBACZ KTO ZA TYM STOI
W Zielonym Przedszkolu Szefami Kuchni są dwie kobiety:
Pani Anna i Pani Ludmyla.
Obie z doskonałym wyczuciem smaku i wieloletnim doświadczeniem w zawodzie kucharza.
To dzięki Nim rodzice często witają Zielone Przedszkole zwrotami wykrzyknikowymi:
„ Och… ach… ale zapach… cóż za pyszności Panie tam w kuchni szykują..?
Przedszkolaki zaś przyznały Naszym Szefom Kuchni 2 gwiazdki:
– jedną dla Pani Ani;
– drugą dla Pani Ludmyly.
Oznaczenie odczytać należy jak w przewodnikach MICHELIN:
** a zatem WARTO ODWIEDZIĆ to miejsce i skosztować naszej kuchni.
SPRAWDŹ PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS
PONIEDZIAŁEK
ŚNIADANIE:
Płatki owsiane na mleku
Pieczywo pszenne i ze słonecznikiem, wędlina, twarożek ze szczypiorkiem, jajecznica,
wybór warzyw: pomidor, ogórek, rzodkiewka, papryka, kakao
OBIAD:
Zupa: ogórkowa
Makaron z sosem carbonara, warzywa gotowane na parze, naturalny sok jabłkowy
PODWIECZOREK:
Kanapki z pasztetem drobiowym i żółtym serem, herbata żurawinowa
WTOREK
ŚNIADANIE:
Kasza jaglana na mleku
Pieczywo pszenne i z siemieniem lnianym, wędlina, ser żółty, wrap z kurczakiem i warzywami,
wybór warzyw: pomidor, ogórek, rzodkiewka, papryka; herbata malinowa
OBIAD:
Zupa: rosół z makaronem
Indyk pieczony w sosie śmietanowo-ogórkowym, ryż, surówka z marchewki, naturalny sok jabłkowy
PODWIECZOREK:
Bułka drożdżowa z jagodami wg przedszkolnej receptury, domowa lemoniada
ŚRODA
ŚNIADANIE:
Jogurt naturalny z owocami
Pieczywo pszenne i razowe, wędlina, jajko na twardo, galaretka drobiowa
warzywa: pomidor, ogórek, rzodkiewka, papryka; kawa zbożowa,
OBIAD:
Zupa: cytrynowa z ryżem
Pierogi z mięsem, zasmażana czerwona kapusta, naturalny sok jabłkowy
PODWIECZOREK:
Marchewka zapiekana w cieście francuskim, dip czosnkowy, herbata żurawinowa
CZWARTEK
ŚNIADANIE:
Płatki kukurydziane z mlekiem
Pieczywo pszenne i ze słonecznikiem, wędlina, placuszki serowe,
warzywa: pomidor, ogórek, rzodkiewka, papryka; herbata malinowo -żurawinowa
OBIAD:
Zupa: jarzynowa
Devolay, ziemniaki puree, mizeria, naturalny tłoczony sok jabłkowy
PODWIECZOREK:
Gofry własnego wypieku z konfiturą malinową, domowa lemoniada
PIĄTEK
ŚNIADANIE:
Kasza manna na mleku
Pieczywo pszenne i z siemieniem lnianym, wędlina, ser żółty, pasta rybno-jajeczna
warzywa: pomidor, ogórek, rzodkiewka, papryka; kakao
OBIAD:
Zupa: pomidorowa z kluseczkami własnego wyrobu
Filet z miruny, młode ziemniaki, zasmażana młoda kapusta, naturalny tłoczony sok jabłkowy
PODWIECZOREK:
Makaron z truskawkami, domowa lemoniada
CIASTECZKA OWSIANE
przepis ze skarbczyka kulinarnego Zielonego Przedszkola
Składniki
1,5 szklanki płatków owsianych
½ kostki masła
4 łyżki cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki
Przygotowanie
Suche składniki mieszamy w misce, wbijamy 2 jajka i wlewamy rozpuszczone, letnie masło – mieszamy dokładnie. Wyrobioną masę wstawiamy do lodówki na ok. 1h. Ze schłodzonej masy wyrabiamy kuleczki, spłaszczamy je i oto mamy około 20 sztuk ciasteczek. Pieczemy w temp. 180-200•C, do zarumienienia, ok. 15 minut.